Michaël De Keersmaecker op schema voor een top 5 en ambieert nog steeds een podium in Finland of Duitsland.

sized_er-B-01

Michaël De Keersmaecker is een vaste waarde geworden binnen de A-finales van het Europees Rallycrosskampioenschap. Op Frankrijk en Noorwegen na stond hij telkens aan de start in de A-finale. Nooit eerder hadden we een Belgische piloot die dit realiseerde in de hoogste Klasse van het Europees Rallycross-kampioenschap.

Michaël wist tot na de wedstrijd in België zijn voornaamste concurrenten, de Fransman Jeanney, de Noor Mats Lysen en de Zweed Stig-Olov Walfridsson achter zich te houden in de tussenstand. De Keersmaecker was immers ondertussen opgeklommen naar de 5de plaats achter een topkwartet met de Rus Timerzyanov, de Amerikaan Foust, de Zweed Hvaal en de Brit Doran. Stuk voor stuk toppiloten met topmateriaal van de laatste generatie. David tegen Goliath zeg maar. Door de tweede plaats van Jeanney in Valkenswaard kon de Fransman over onze landgenoot springen, maar Michaël pakte op zijn beurt opnieuw zijn plaats binnen de top 5 in door het mindere resultaat van de Brit Doran met zijn Citroën DS3.

“Ik heb in het begin van het seizoen gezegd dat ik gezien de kwaliteit van de concurrentie een plaats binnen de top 5 ambieer. Ik heb deze situatie perfect ingeschat en we blijven dus op koers. Ik heb ook gezegd dat ik de ambitie had om dit seizoen minstens éénmaal op het podium te staan. Dat is nog niet gelukt en zoiets kan je minder goed inschatten. Je moet rekenen op een dosis geluk en daarin stond Dame Fortuna nog niet aan mijn zijde. Ik was er enkele malen heel dicht bij, zoals ook afgelopen zondag in Valkenswaard. Ik kon een plaats winnen in de start en als vierde aansluiten achter Timerzyanov, Jeanney en Holte. Ik ging onmiddellijk jokeren en liep terug in op Holte. Die heeft het spel dan zeer tactisch gespeeld. Hij kreeg over de radio de mededeling dat ik op komst was en is de volgende ronde gaan jokeren. Zodoende kwam hij net voor mijn neus uit de jokerlap en kon hij de deur dicht houden tot aan de finish. Het is enorm moeilijk om met ongelijke wapens te strijden voor een podiumplaats. Vooral als je weet dat mijn Focus 60 kg. zwaarder is dan de topwagens. Er resten me nog twee kansen in Finland en Duitsland. Als we reeds rekening houden met het schrapresultaat is het echt drummen geblazen voor een plaats achter de ongenaakbare top 3. Maar ik zal met hand en tand mijn positie verdedigen en trachten om nog een podiumplaats mee te graaien”.

“In Finland wordt het een zeer moeilijke wedstrijd. Het circuit ligt me uitstekend met snelle en blinde bochten en zeer late rempunten. Een groot nadeel is dat de jokerlap helemaal op het einde van de omloop ligt. Dat brengt met zich mee dat het ganse peloton minstens quasi een volledige ronde moet rijden alvorens de eerste kunnen gaan jokeren en hierdoor stijgt de kans op aanrijdingen gevoelig. Vooral in de finales met acht wagens. Idem dito voor de Duitse manche in Buxtehude”, besluit een steeds supergemotiveerde Michaël De Keersmaecker.

Categorieën: Nieuws | Geschreven door Gino Wallaert

Comments are closed.